ANK Mladost Zagreb

Izvor: Wikipedija
ANK Mladost
Puno ime Akademski nogometni klub Mladost Zagreb
Osnovan 1945.
Domaći dres
Gostujući dres

Akademski nogometni klub Mladost osnovan je 12. lipnja 1945. godine u Zagrebu. Iste godine se, na sjednici studentskoga fiskulturnog društva Akademičar, referent nogometne sekcije Ratko Viličić obvezao da će preuzeti rekvizite od prijeratne nogometne sekcije HAŠK-a i da će raditi na osposobljavanju igrališta u Maksimiru. U upravnom odboru kluba bili su Ivan Ico Hitrec, Ivan Medarić, Dragutin Friedrich i Bruno Knežević. Klub je prestao postojati 1955. godine.

Natjecanja i uspjesi[uredi | uredi kôd]

Prva utakmica odigrana je u rujnu 1945. godine protiv Fiskulturnog društva Rijeka (3:0). Klub je nastupao u prvenstvima Zagreba. U sezoni 1946./47. klub je osvojio drugo mjesto u Prvenstvu Zagreba i drugo mjesto u Zagrebačkom kupu. Juniorska momčad Mladosti u sezoni 1946./47. osvojila je prvenstvo Zagreba ispred momčadi Dinama, Metalca, Slavena, Zagreba, Jedinstva i Miliconera. Omladinsko prvenstvo Hrvatske osvojili su 1947. godine.

Zanimljivo[uredi | uredi kôd]

Prijava Mladosti za prednatjecanje prvog poslijeratnog prvenstva stigla je sa zakašnjenjem, te tako momčad nije nastupila u Prvenstvu Zagreba 1946. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]